Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος

Όταν ο Έλληνας ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης στεφόταν Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς αγώνες των Αθηνών το έτος 1896, κανείς δεν μπορούσε να οραματιστεί ποιο θα ήταν το μέλλον της αγωνιστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα Παγκόσμια γεγονότα άλλαξαν ουκ ολίγες φορές, τον ρου της ιστορίας!

Με την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και την συμμετοχή μερίδας άξιων στελεχών, κατάφεραν να βάλουν την χώρα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ποδηλασίας δρόμου. Με αυτό τον τρόπο, άνοιξε ο δρόμος για την διεξαγωγή διοργανώσεων όπως ο «Γύρος Αρχαιοτήτων». Η πρώτη διοργάνωση χρονολογείται το 1968.

Λίγο αργότερα και με την καθοδήγηση του Νίκου Καψοκέφαλου, αθλητή της ΑΕΚ, και πολεμιστή στο Αλβανικό μέτωπο, διοργανώνεται ο πρώτος Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος, με την συμμετοχή ομάδων από την Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Εθνική Ελλάδος, καθώς και επίλεκτων κλιμακίων αθλητών που εκπροσωπούσαν τις τοπικές ποδηλατικές ενώσεις. Από τότε ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας πέρασε από πολλά «κύματα» και περιόδους που δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή του, λόγο έλλειψης χορηγών.

Την δεκαετία του 2000 και με την εφαρμογή του προγράμματος Ολυμπιακής παιδείας, ένας νέος αέρας πνέει στα στελέχη της ΕΟΠ. το 2003 πανηγυρίζει την μεγάλη νίκη του Έλληνα Πρωταθλητή, Βασίλη Αναστόπουλου, ο οποίος τερμάτισε στην 1η θέση της γενικής και παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός ποδηλάτης της χώρας που κατέκτησε την κορυφή της γενικής στον Γύρο Ελλάδος (όχι Έπαθλο Αρχαιοτήτων). Επίσης, σημαντική διάκριση σημείωσε και ο Γιάννης Ταμουρίδης που κατέκτησε την 3η θέση.

Αμφότεροι, με την προσθήκη και άλλων επίλεκτων αθλητών, εμφύσησαν νέα πνοή σε μια γενιά ποδηλατών, όπου το 2005, έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συμμετέχουν εκ νέου ston International Tour Of Greece. Πλέον, ο αγώνας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της UCI και αναβαθμίζει το πρεστίζ της διοργάνωσης. Ωστόσο, για τέσσερα χρόνια, από το 2007 έως και το 2010 ο Γύρος λόγο προβλημάτων, δεν βρισκόταν στο επίσημο καλεντάρι της UCI.

Νέος αέρας το 2011

Έναν χρόνο αργότερα το 2011 ο αγώνας επιστρέφει πολύ δυναμικά, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία 2.2 της UCI. Παράλληλα, επανέρχεται η όρεξη και ο χαμένος οραματισμός για το μέλλον της αγωνιστικής ποδηλασίας. Διοργανώνονται σχολές επιμόρφωσης στελεχών αγώνων ποδηλασίας και νέοι κριτές προετοιμάζονται προκειμένου να υπηρετήσουν, κάτω από τα διεθνή ποδηλατικά στάνταρ. Άλλωστε, ο στόχος των διοργανωτών δεν ήταν άλλως, από την προσέλκυση επισκεπτών σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, τα οποία θα αναδείκνυε ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος μέσα από τις διαδρομές του.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Έλληνας ποδηλάτης Γιάννης Ταμουρίδης κατέκτησε την 2η θέση γενικής κατάταξης και η συνολική απόσταση που διάνυσε το peloton ήταν 728 χιλιόμετρα. Οι περιοχές που διέσχιζε ήταν: τα Ιωάννινα, η Αρχαία Δωδώνη, η Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, το Γαλαξίδι, η Ιτέα και οι Δελφοί, όπου η εικόνα με το Αρχαίο Μαντείο και τους ποδηλάτες να διέρχονται από το σημείο, έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου και των περιοδικών. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO. Εξίσου μοναδικές ήταν και, οι εικόνες που συνάντησαν οι ποδηλάτες κατά την διάρκεια των διαδρομών προς τον Μαραθώνα και από εκεί στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Για το 2022, ο αγώνας λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με την αναβίωσή του επιδιώκει να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν από τους κορυφαίους ποδηλατικούς προορισμούς, κάνοντας κίνηση… ματ, στην παγκόσμια σκακιέρα του αθλητικού τουρισμού!

Νικητές του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος

Ανάμεσα στους μεγάλους νικητές του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος συναντούμε τον μεγάλο Έλληνα πρωταθλητή Κανέλλο Κανελλόπουλο, τον Ευάγγελο Παπαδάκη, όπως και τον αείμνηστο Ηλία Κελεσίδη. Αξέχαστο θα παραμείνει και το πέρασμα πολύ μεγάλων ονομάτων που φιγουράρισαν για πολλά χρόνια στα παγκόσμια ποδηλατικά δρώμενα, όπως είναι οι Ivan Romanov, Stancho Stanchev και Asiat Saitov από την πρώην ΕΣΣΔ.

Ονόματα άξια αναφοράς εκείνα των Roland Konigshofer από την Αυστρία, Henri Manders από την Ολλανδία, Thomas Liese από την Γερμανία, Assan Bazayev από το Καζακσταν και Ravel Brutt από την Ρωσία.

Ξεχωριστή μνεία χρήζει η νίκη του Βασίλη Αναστόπουλου το 2003, καθώς είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που κατέκτησε τη φανέλα της γενικής του Γύρου Ελλάδος (οι τρεις ανωτέρω κατέκτησαν το Έπαθλο Αρχαιοτήτων). Ο Ιωάννης Ταμουρίδης παρότι δεν κατάφερε ν’ ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετράει δύο παρουσίες στο βάθρο της γενικής (2ος το 2011, 3ος το 2012) και βρίσκεται στην 2η θέση της σχετικής λίστας, πίσω από τον Κανέλλο Κανελλόπουλο (3).

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software