Οι μεγάλες στιγμές στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος

Οι μεγάλες στιγμές στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος

Κάποιες από τις ωραιότερες στιγμές που λαμβάνουν χώρα στην ζωής μας, τις οφείλουμε στον αθλητισμό! Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανθήκαμε μέρος της προσπάθειας που καταβάλουν οι αθλητές, και έτσι νοιώθουμε μαζί τους μέρος του άθλου τους. Κάπως έτσι μένει να διηγούμαστε στις επόμενες γενιές, όπως οι παλαιότεροι μετέφεραν σε εμάς τα επιτεύγματα του Κανέλλου Κανελλόπουλου, του Βασίλη Αναστόπουλου, του Γιάννη Ταμουρίδη, και δεκάδων άλλων Ελλήνων αθλητών της αγωνιστικής ποδηλασίας, που έγραψαν την ιστορία της Ελληνικής Ποδηλασίας στη νεότερη εποχή με τα κατορθώματά τους. Οι εναλλαγές των εντυπώσεων και των βιωμάτων στη σύγχρονη εποχή, δεν αφήνουν χρόνο για την επεξεργασία σε βάθος των στιγμών συγκίνησης και ενθουσιασμού.

Από το 1968 που ξεκίνησε ο Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδος, με την ονομασία «ΕΠΑΘΛΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ», μέχρι και την έλευση του 21ου αιώνα έλαβαν χώρα χιλιάδες ωραίες και ξεχωριστές στιγμές οι οποίες χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές με βαθύ νόημα και σημασία. Κατά την διάρκεια του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος το 1981 ο κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια των πόλεων από όπου διερχόταν οι ποδηλάτες και χειροκροτούσε δυνατά μόλις διέκρινε μέσα στο peloton τους έλληνες αθλητές. Οι οποίοι με την σειρά τους γέμιζαν με δύναμη και θάρρος, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον αγώνα τους.

Την εποχή εκείνη απουσίαζαν τα site και τα social media, από τα αθλητικά δρώμενα. Η πιο γρήγορη ενημέρωση στον κόσμο ερχόταν μόνον μέσω των δημοσιογράφων του δρόμου, που αμέσως μετά τους αγώνες έτρεχαν στα γραφεία των εφημερίδων να αρθρογραφήσουν για το γεγονός.

Το 1960 η ποδηλασία είχε δυνατά παλικάρια

Ο Νίκος Καψοκέφαλος της ΑΕΚ, ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την διοργάνωση του 1ου ποδηλατικού γύρου στην χώρα μας, την οποία κατάφερε να υλοποιήσει με την βοήθεια ανθρώπων από την μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ. Η μεγάλη ποδηλατική ομάδα ξεχώριζε με την διακριτική της ονομασία ως «Greek team». Αποτελούταν από τους: Φώτη Μουστάκη, Σταμάτη Ρηγούτσο, Γιώργο Τζώλη και Μιχάλη Γκιτάκο.

Όλοι οι παραπάνω αθλητές έλαβαν μέρος στον αγώνα με ονομάσια «Έπαθλο Αρχαιοτήτων» τον Οκτώβριο του 1968, όπου κάλυψαν όλη την Πελοπόννησο σε επτά ξεχωριστά ετάπ. Μετά τον τερματισμό τους, οι περισσότεροι αθλητές δεν σταματούσαν να αφηγούνται, για τα σημεία φυσικού κάλους που απόλαυσαν κατά την διάρκεια των διαδρομών που έλαβαν χώρα στα επτά ΕΤΑΠ του Γύρου Αρχαιοτήτων.

Το 1970 η ποδηλασία ανεβαίνει επίπεδο

Απίστευτα δυναμική καταγράφηκε η αγωνιστική δράση των ποδηλατικών σωματείων όλης της χώρας, καθώς το «ευ αγωνίζεσθαι» ήταν το στοιχείο που κυριαρχούσε μεταξύ των αθλητών που έτρεχαν στους ποδηλατικούς αγώνες. Γεγονός που ανέβασε το επίπεδο, αλλά και την ποιότητα του αθλήματος. Ήταν η εποχή που έκαναν την εμφάνισή τους μεγάλα ταλέντα όπως ο Στέλιος Βάσκος, ο Θωμάς Τιμαμόπουλος, ο Ηλίας Κελεσίδης, και ο Νίκος Λουλούκος.

Μαζί τους έρχονται σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις στα περιφερειακά ανταλλακτικά των ποδηλάτων, τα οποία όμως παρέμεναν βαριά! Το 1977 ο Θωμάς Τιμαμόπουλος αθλητής του Β.Α.Ο. Θεσσαλονίκης στέφθηκε Χρυσός Βαλκανιονίκης ανδρών στο Brasov της Ρουμανίας, αποτελώντας έτσι τον πρώτο Έλληνα ποδηλάτη που πέτυχε τέτοια διάκριση μεταπολεμικά.

Νέο ξεκίνημα το 1981

Εκείνη είναι η εποχή όπου ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος επανέρχεται δυναμικά. Στις διαδρομές του, τρέχουν μια «φουρνιά» Ελλήνων αθλητών όπου ανοίγουν για τα καλά το βιβλίο της ιστορίας για την ποδηλασία δρόμου, μετά από διακοπή 20 ετών. Το 1981 ήταν η χρονιά που ο Κανέλλος Κανελλόπουλος του Π.Ο Πατρών, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδηλάτης που τον κέρδισε τον Γύρο, με την τότε ονομασία του ως «Έπαθλο Αρχαιοτήτων». Οι επιτυχίες των ελλήνων αθλητών συνεχίστηκαν με την 2η θέση που κατέκτησε ο Βαγγέλης Παπαδάκης του ΠΑΟ και την 3η που πήρε ο μεγάλος αθλητής Ηλίας Κελεσίδης επίσης του Παναθηναϊκού.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύ μεγάλη νίκη που πέτυχε κατά την διάρκεια του 5ου ετάπ ο Τρικαλινός αθλητής της ΑΕΚ, Στέλλιος Βάσκος, ο οποίος συνέχισε την παράδοση της «Greek team» δίνοντας μάλιστα το παρών σε μεγάλες ποδηλατικές διοργανώσεις και παγκόσμια πρωταθλήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1984, οι Κανέλλος Κανελλόπουλος και Ηλίας Κελεσίδης θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, ανεβάζοντας έτσι ακόμα ψηλότερα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της ποδηλασίας δρόμου.

Από το 1998 ο Έλληνας πρωταθλητής του Π.Ο. Πατρών, Βασίλης Αναστόπουλος ξεκίνησε να γράφει ιστορία, εξίσου άξια με εκείνη των προηγούμενων πρωταθλητών. Οι προσπάθειες του Αναστόπουλου δικαιώνονται το 2003, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης να λαμβάνει χώρα, κατά την διάρκεια του τελευταίου εταπ στην ιδιαίτερη του πατρίδα, στην Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Την ώρα των απονομών ο Αναστόπουλος παρέα με τον Γιάννη Ταμουρίδη που τερμάτισε στην 3η θέση της γενικής, αποθεώθηκε από τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, οι οποίοι αισθάνθηκαν ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον άθλο του!

Παρέλαση αστέρων

Ήταν το 1982 όταν ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος ονομάζεται «Διεθνής» και μπαίνει στο αγωνιστικό καλεντάρι των διεθνών αγώνων. Από την χώρα μας, την εποχή εκείνη θα παρελάσουν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας ποδηλασίας. Το 1982 ήταν η χρονιά του Ολλανδού πρωταθλητή Χενι Μάντερς, που κέρδισε την 1η θέση.

Το 1983 ξεκίνησαν να επισκέπτονται την χώρα μας κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Η παρέλαση ξεκίνησε με τον Ολυμπιονίκη της Μόσχας τον μεγαλόσωμο Σεργκέι Σοκορουτσένκο, Τον οποίο ο αείμνηστος αθλητής, Ηλιάς Κελεσίδης αποκαλούσε «βουνό»! Το 1984 ο Άσιατ Σάιτοφ εκτός από την πρώτη θέση που κατέκτησε στον Γύρο Ελλάδος με την βοήθεια της ολυμπιακής ομάδας της ΕΣΣΔ, κέρδισε και το ψευδώνυμο «σαΐτα». Η ταχύτητα που έπιανε κατά την διάρκεια των demaraz ήταν πολύ μεγάλη.

Το 1985 ήταν η χρονιά του Ιβάν Ρομανόφ, ενός άλλου μεγάλου Σοβιετικού ποδηλάτη να πάρει την νίκη στον Γύρο της Ελλάδος. Λίγους μήνες αργότερα ο Ιβάν Ρομανόφ θα πρωτοστατήσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και από εκεί και πέρα η πόρτα της επαγγελματικής ποδηλασίας θα ανοίξει διάπλατα. Το 1988 είναι η χρονιά του μεγάλου ποδηλάτη από την Πολωνία Γιντάουτας Ουμάρας, ο οποίος την δεκαετία του 1990 έδινε το παρών σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα ποδηλασίας δρόμου.

Μέσα από αυτή την μεγάλη παρέλαση ονομάτων, οι Έλληνες αθλητές Βασίλης Αναστόπουλος και Ιωάννης Ταμουρίδης, αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους, σε μια ολική ανανέωση της ελληνικής ποδηλασίας. Το 2011 ήταν η χρονιά όπου ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδος επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο μετά από διακοπή 4 χρόνων. Ο Ιωάννης Ταμουρίδης κερδίζει την 2η θέση στον Γύρο με τη φανέλα της SP Tableware σκορπώντας ελπίδα για το εγγύς μέλλον. Μάλιστα, κατέγραψε νίκη στο χρονόμετρο που έγινε στον Αρχάγγελο (2ο ετάπ), φορώντας για δύο μέρες τη φανέλα της γενικής.

Η αναβίωση και η ελπίδα

27 Απριλίου με 1η Μαΐου 2022 ο Γύρος Ελλάδας επιστρέφει έπειτα από 10 χρόνια απουσίας στον παγκόσμιο αγωνιστικό χάρτη. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφεια της χώρας στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Με το μήνυμα «Ποδήλατο: Άθληση, Ψυχαγωγία, Μετακίνηση» το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Cycling Greece δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που θα φέρουν τους Έλληνες πολίτες κοντά στη χρήση του ποδηλάτου, ως αστική πλέον ενασχόληση.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software