Χάρης Καστραντάς: «Το όραμα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας να γίνει οδηγός»

Χάρης Καστραντάς: «Το όραμα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας να γίνει οδηγός»

Ο Χάρης Καστραντάς μίλησε αποκλειστικά στο επίσημο site του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, σε μία όμορφη και άκρως ποδηλατική συζήτηση το απόγευμα της Κυριακής. Μάλιστα, επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα του Amstel Gold Race (διεθνής αγώνας στην Ολλανδία, που προηγήθηκε της κουβέντας), δεν έκρυψε την… ζήλια του για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στους δρόμους της Λιμβουργίας.

«Εύχομαι μία μέρα, η ποδηλασία στην χώρα μας να αποκτήσει την υπόσταση που πρέπει. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και αγαπούν το ποδήλατο απρόσκοπτα και τους αξίζει μία ευκαιρία να αντικρίσουν στις δικές μας πόλεις εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση».

Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ποδηλασία σε μικρή ηλικία, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τρίπολη. Η φανέλα του ΠΟ Τρίπολης ήταν η πρώτη που φόρες. Ακολούθησαν αρκετές ακόμα, ανάμεσά τους εκείνες της Villeneuve Saint Germain (Γαλλία), της Java-Partizan (Σερβία) και της Kuwait Pro Cycling Team (Κουβέιτ), με την οποία αγωνίζεται στο εξωτερικό φέτος. Όσον αφορά τα εγχώρια δρώμενα, ο Καστραντάς τρέχει με τα χρώματα του Αίολου, μετρώντας ήδη μία νίκη στο ενεργητικό του.

Πιστεύεις ότι η αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, θα δώσει νέα ώθηση στο άθλημα;

«Ευχή όλων όσων αγαπούν το ποδήλατο είναι να συμβεί αυτό. Με την σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργού Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την προσπάθειά του. Η προσφορά του Γύρου είναι πολυεπίπεδη. Καταρχάς θα συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουμε στην ανάπτυξη των μικρών ηλικιών. Τα παιδιά βλέποντας διά ζώσης τόσο σημαντικούς ποδηλάτες, θα αποκτήσουν διαφορετικό κίνητρο και όραμα. Φυσικά, από κοινωνικής άποψης και μέσω των παράλληλων δράσεων θα υπάρξει διείσδυση του ποδηλάτου στην κοινωνία. Γεγονός που θα φέρει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Τι σημαίνει αυτό; Από το πιο απλό και βασικό, που είναι ο σεβασμός των οδηγών προς τους ποδηλάτες έως τα πιο προηγμένα ζητήματα, όπως η απόκτηση γνώσεων γύρω από έναν αγώνα, η δημιουργία υποδομών κ.ά. Μιλώντας επαγγελματικά, η προβολή της ποδηλασίας μέσα από τον ΔΕΗ Γύρο Ελλάδος θα βοηθήσει και τους αθλητές. Χορηγοί αποκτούν επαφή με την ποδηλασία, κατανοούν τις οικονομικές απαιτήσεις του αθλήματός μας και την προοπτική που χαρίζει σε μία κοινωνία (οικονομία, τουρισμός κ.ά.), με αποτέλεσμα να κερδίζουν και οι δύο πλευρές».

Μίλησες για τις μικρές ηλικίες. Τι οδήγησε τον Χάρη Καστραντά να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ποδηλασία;

«Το ερέθισμα μου δόθηκε από την προηγούμενη γενιά. Ως νεαρός, θυμάμαι το 2002 και το 2003 να βλέπω Έλληνες αθλητές ανάμεσα σε ένα παγκόσμιο πελοτόν στον Γύρο Ελλάδος, όπως ο Γιάννης Ταμουρίδης και ο Βασίλης Αναστόπουλος και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ασχολούμουν με την ποδηλασία, αλλά όχι σοβαρά. Έκτοτε και σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, άλλαξα στάση απέναντι στο άθλημα».

Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, κατέστη σαφές ότι ο Χάρης έχει αδυναμία στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Μάλιστα, ασχολείται ενεργά με τις ακαδημίες στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και την τοπική ομάδα (Π.Ο.Α.Ν). Από φέτος είναι με κάθε επισημότητα προπονητής ολοκληρώνοντας την σχολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ενώ είναι απόφοιτος και του τμήματος παιδαγωγικής.

Κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι ο Καστραντάς κατέκτησε τη φανέλα του καλύτερου νέου ποδηλάτη στον Γύρο Ελλάδος του 2012, ενώ ήταν στο βάθρο του τελευταίου ετάπ εκείνης της χρονιάς (3ος), με τερματισμό στην Αθήνα.

Τι θ’ απαντούσες αν κάποιο από τα παιδιά που προπονείς, σου έλεγε ότι θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδηλάτης;

«Δεν ξέρω αν θέλω να τους στρέψω προς αυτή την κατεύθυνση. Να ασχοληθούν δηλαδή επαγγελματικά με την ποδηλασία. Το όνομα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι καλό ποδηλατικά και αυτό δημιουργεί εμπόδια. Για παράδειγμα δύο ποδηλάτες με τα ίδια αποτελέσματα, το ίδιο ταλέντο και κοινά χαρακτηριστικά αντιμετωπίζονται διαφορετικά, εφόσον ο ένας από την Ελλάδα και ο άλλος από την Αυστραλία. Ο τελευταίος μόνο και μόνο επειδή έχει καταγωγή από την Αυστραλία θα πάρει συμβόλαιο πολύ πιο εύκολα. Αν θα μπορούσα να τους προτρέψω σε κάτι, αυτό θα ήταν να βγουν στο εξωτερικό όσο πιο νωρίς γίνεται, εφόσον επιθυμούν να ασχοληθούν με την ποδηλασία σοβαρά. Ίσως το timing αυτή την περίοδο να είναι καλύτερο, διότι έχουν ανοίξει… πόρτες ελέω της παρουσίας του Αναστόπουλου και του Ταμουρίδη στο World Tour».

Ασχολείσαι κυρίως με νέους αθλητές. Υπάρχει ταλέντο, και αν ναι, σε τι υστερεί και δεν αναδεικνύεται;

«Υπάρχει πλούσιο ταλέντο, ωστόσο υστερούμε στην εργατικότητα και την μεθοδολογία. Μάλιστα, το παραπάνω γίνεται ολοένα πιο έντονο με την πάροδο των χρόνων και από γενιά σε γενιά. Πλέον, διαθέτουμε ταλέντο, αποκτούμε σταδιακά μέθοδο, χάνουμε όμως συνεχώς σε εργατικότητα. Παίζει ρόλο η απουσία υποδομών, κινήτρων και στήριξης από το κράτος, κάτι που δείχνει να αλλάζει τόσο με την αναβίωση του Γύρου όσο και με την παρουσία του κ. Λευτέρη Αυγένακη στο Υπουργείο. Πιστεύω ότι ο Γύρος μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο μίας νέας σελίδας στην εγχώρια ποδηλασία. Μία αλλαγή που θα δώσει σε βάθος χρόνου διαφορετική πνοή στο άθλημα. Για να καταλάβουν όλοι το μέγεθος του προβλήματος στη νέα γενιά, σε τοπικούς αγώνες στην Κρήτη δεν συμπληρώνεται πολλές φορές ο απαραίτητος αριθμός αθλητών στους έφηβους, στις νεάνιδες και στις πιο μικρές ηλικίες. Αντιθέτως, βλέπουμε τις κατηγορίες Μάστερ (σ.σ. παλαίμαχοι) να είναι οι πιο πολυπληθείς».

Ο Χάρης Καστραντάς αποτελεί ενεργό μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Δρόμου. Δεν αποκλείεται να αγωνιστεί με το Εθνόσημο και στον ΔΕΗ Γύρο Ελλάδος. Από την αγωνιστική παρουσία του στο εξωτερικό, στο παλμαρέ του υπάρχουν τρεις νίκες σε γενική κατάταξη διεθνών αγώνων κατηγορίας 2.2, κάτι που δεν έχουν πετύχει πολλοί Έλληνες Ποδηλάτες.

  • GC Grand Prix International de la ville d'Alger (2018)
  • GC Tour de Serbia (2017)
  • GC Tour of Kosovo (2019)

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Χάρη Καστραντά αγωνιστικά και προπονητικά;

«Προσωπικά θέλω να περνάω καλά πάνω στο ποδήλατο στους αγώνες που συμμετέχω. Φυσικά, επιθυμώ πάρα πολύ να τρέξω στην διοργάνωση. Για την ώρα, πιστεύω ότι έχω να δώσω ακόμα πράγματα και να στηρίξω με την εμπειρία μου τους νέους αθλητές. Η προπονητική είναι ένα κομμάτι που με ενδιαφέρει και το αγαπώ ιδιαίτερα. Ήδη προσπαθώ με τα νέα παιδιά στον Π.Ο.Α.Ν να χτίσουμε κάτι υγιές από την αρχή. Είναι σημαντικό πρώτα να καλλιεργούμε σωστούς χαρακτήρες και ανθρώπους χρήσιμους για την κοινωνία και μετά καλούς αθλητές. Σε βάθος χρόνου θα ήθελα να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο προπονητικά, ωστόσο προσπαθώ να κάνω ένα βήμα τη φορά».

Θα θέλαμε ένα ελεύθερο σχόλιο για την Ελληνική Ποδηλασία.

«Αυτό που έλειπε τα τελευταία χρόνια ήταν το όραμα. Η λύση σε αυτό ήρθε από τον κ. Αυγένακη, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για να δημιουργηθεί ένα σωστό πλαίσιο για τους ποδηλάτες της χώρας. Πλέον, οφείλουμε να το διανθίσουμε και να το παραδώσουμε έτοιμο στις επόμενες γενιές. Ελπίζω ο Γύρος να αποτελέσει την αφορμή για την ανάπτυξη του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα (υποδομές, αθλητές, προγράμματα). Είναι ζωτικής σημασίας η θέσπιση ενός ορθολογικού μοντέλου ανάπτυξης στην ποδηλασία, να το ακολουθήσουμε πιστά και να φτάσουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε διακρίσεις και ανάδειξη επαγγελματιών αθλητών. Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας είναι χαρακτηριστικό. Το 2000 ήταν ανύπαρκτη, ξεκίνησε ριζική ανανέωση, φτάνοντας σε πλήρη κυριαρχία στην πίστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012. Και όχι μόνο στην πίστα. Αλλά και στον δρόμο με την ανάδειξη θρύλων, όπως ο Πρεσβευτής του Γύρου μας, Μαρκ Κάβεντις, ο νικητής του Γύρου Γαλλίας Μπράντλεϊ Γουίγκινς, ο Sir Κρις Χόι (στην πίστα) κ.ά.

Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία και ο φετινός ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας να αποτελέσει ορόσημο για την εγχώρια ποδηλασία. Ορόσημο για ένα καλύτερο μέλλον».

Από την πλευρά μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Χάρη Καστραντά για την όμορφη κουβέντα. Επίσης, να ευχηθούμε με το καλό η έλευση του νέου μέλους της οικογένειάς του!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software