Ανέστης Κουρμπέτης: «Στόχος να φτάσουμε όλοι στον τερματισμό»

Ανέστης Κουρμπέτης: «Στόχος να φτάσουμε όλοι στον τερματισμό»

Λίγα 24ωρα πριν από την εκκίνηση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος, ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Κύπρου, Ανέστης Κουρμπέτης μίλησε αποκλειστικά στο site της διοργάνωσης για όλους και για όλα.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Ανέστης Κουρμπέτης είναι εν ενεργεία Έλληνας ποδηλάτης, με πολυετή παρουσία σε συλλόγους της χώρας και την Εθνική ομάδα. Ξεκίνησε την ποδηλασία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από τον Ολυμπιακό Χαϊδαρίου Περιστερίου (1998-2008), πριν μεταβεί στον Κρόνο Νίκαιας, τη φανέλα του οποίου φοράει μέχρι σήμερα.

Διαθέτοντας και τις δύο ιδιότητες (σ.σ. αθλητή-προπονητή), ποια προτιμάς;

«Αμφότερες έχουν την δική τους σημασία και ομορφιά. Έχοντας μεγαλώσει πλέον, ως αθλητής απολαμβάνω τις στιγμές πάνω στο ποδήλατο. Κάνω αυτό που μου αρέσει δίχως πίεση. Η προπονητική είναι ένα διαφορετικό κομμάτι για εμένα. Προσπαθώ να εξελίσσω τους αθλητές μου, μικρούς και μεγάλους, ούτως ώστε να αποκτούν σωστές βάσεις. Προφανώς, στόχος και επιθυμία είναι να φτάσω στο υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο πρέπει να κάνεις ένα βήμα τη φορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ως προπονητής οφείλεις να δουλεύεις διαρκώς και καθημερινά, διότι τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς».

Ποιο είναι ο στόχος του project που δουλεύετε στην Κύπρο;

«Είναι πολύ επίπεδος ο στόχος. Καταρχάς θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση στις υποδομές. Παρότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, όσο προχωράνε μειώνονται. Ειλικρινά υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή, ωστόσο στον δρόμο δυστυχώς τα παιδιά φεύγουν από το άθλημά μας. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, μετά τους παμπαίδες χάνουμε το 90-95% των παιδιών! Κύριο μέλημά μας είναι να αλλάξουμε αυτά τα νούμερα. Πέρσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν συμμετείχαμε, φέτος καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τρέξουμε με αρκετές συμμετοχές.

Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει μία «φουρνιά» ανδρών και γυναικών την οποία προσπαθούμε να στηρίξουμε. Ούτως ώστε να δουλέψουν σε επαγγελματικά πλαίσια, να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ένα συμβόλαιο στο εξωτερικό».

Ως αθλητής, όπως δηλώνει ο ίδιος, είχε έφεση στην αντοχή και στην ανηφόρα. Κοντολογίς του ταίριαζαν οι μεγάλες διαδρομές, με τις μακροσκελής αναβάσεις. Ο Ανέστης Κουρμπέτης συμμετείχε στον Γύρο Ελλάδας το 2011 (23ος στη γενική) και το 2012 (24ος στη γενική). Μάλιστα, στην κουβέντα που κάναμε θυμόταν όλες τις λεπτομέρειες από εκείνους τους αγώνες, ενώ δεν έκρυψε την χαρά για την αναβίωσή του.

«Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα για την χώρα σε πολλά επίπεδα. Επιβάλλεται να στηριχθεί από την βάση του αθλήματος και να επενδύσουμε ως ελληνική ποδηλασία σε αυτό. Με απώτερο σκοπό σε βάθος χρόνου να αναδείξουμε αθλητές που τώρα είναι στα… σπάργανα και θα μπορούν να πρωταγωνιστούν στο peloton. Φυσικά, οφείλουμε μέσα από αυτή την μεγάλη διοργάνωση να χτίσουμε ποδηλατική νοοτροπία, διότι κακά τα ψέματα δεν διαθέτουμε στην χώρα μας. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Αυγενάκης πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, διότι δίχως την στήριξη της πολιτείας δεν θα γινόταν τίποτα.

Ξέχωρα από το παραπάνω, η Ελληνική Ομοσπονδία με αφορμή τον αγώνα και την δυναμική προβολή που θα δημιουργήσει γύρο από το ποδήλατο, πρέπει να εκπονήσει ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των ακαδημιών. Διαθέτουμε πλούσιο ταλέντο στις μικρές ηλικίες, το οποίο πάει χαμένο. Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Να δοθούν κίνητρα, παροχές και αγώνες για να κρατήσουμε τα παιδιά στην ποδηλασία».

Ποιοι είναι οι στόχοι της Εθνικής Ομάδας Κύπρου στον Γύρο;

«Είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι αποτελούμε ο «Δαυίδ» του peloton. Δεν γίνεται να συγκριθούμε με τις υπόλοιπες ομάδες, ειδικά από το World Tour και το Pro Tour. Βέβαια, αυτό δεν μας αποθαρρύνει. Θα επιχειρήσουμε μεμονωμένα σε κάποια ετάπ να διεκδικήσουμε πράγματα. Συνολικά στον αγώνα θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να φτάσουμε όλοι στον τερματισμό των Ιωαννίνων. Αυτός είναι ο στόχος. Θέλω να σημειώσω ότι για τα περισσότερα παιδιά της αποστολής τούτος είναι ο πρώτος αγώνας 2.1 κατηγορίας της καριέρας τους».

Συμμετείχαμε και στους αγώνες της Ρόδου φέτος, πώς ήταν συνολικά η προετοιμασία;

«Η προετοιμασία έγινε μετ’ εμποδίων, διότι Μιλτιάδης και Φιλοκύπρου ταλαιπωρήθηκαν από covid με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ανακατεύτηκε αρκετά το πρόγραμμα, πιστεύω όμως ότι καταφέραμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στο τέλος της ημέρας. Όσον αφορά τον Μάρτιο, στον Γύρο Ρόδου πήγαμε αρκετά καλά. Στο 1ο ετάπ ο Ανδρέας Μιλτιάδης είχε μία στιγμή αδυναμίας σε ένα σημείο που δεν θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να χάσουμε την ευκαιρία για ένα ακόμα καλύτερο πλασάρισμα στην γενική κατάταξη. Συνολικά όμως είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία της ομάδας».

Έπειτα από κουβέντα που ξεπέρασε την μία ώρα, κατέστη σαφές ότι ο Ανέστης τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα νέα παιδιά και την σωστή διαπαιδαγώγησή τους. Άλλωστε, ξέχωρα από την Κύπρο, είναι υπεύθυνος στις ακαδημίες του Κρόνου Νίκαιας τα τελευταία χρόνια.

«Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι ο ΔΕΗ Γύρος Ελλάδας είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Όμως δεν θα έχει καμία αξία, εάν δεν τον αξιοποιήσουμε στις νέες γενιές. Μέσα από την προβολή που θα έχει το ποδήλατο, μπορούμε να φέρουμε κι άλλα παιδιά στον χώρο. Να δημιουργήσουμε χώρους για την εκπαίδευση των νεαρών ποδηλατών. Να τα εμπνεύσουμε για να ασχοληθούν με την ποδηλασία. Διότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό άθλημα…».

Ανέστη σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Εθνική Ομάδα της Κύπρου.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software