Περικλής Ηλίας: «Κίνητρο για όλους μας η αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας»

Περικλής Ηλίας: «Κίνητρο για όλους μας η αναβίωση του ΔΕΗ Ποδηλατικού  Γύρου Ελλάδας»

Ο Περικλής Ηλίας τονίζει τη σημασία της διοργάνωσης για την ανάπτυξη του αθλήματος κάνοντας ειδική μνεία στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την πρωτοβουλία

 

Ένας εκ των εμπειρότερων αθλητών της Εθνικής Ομάδας που θα αγωνιστεί στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, Περικλής Ηλίας, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.

Ο Περικλής Ηλίας στα 35 του χρόνια, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο δύο διαφορετικών ποδηλατικών γενιών. Μαζί με τους Χαράλαμπο Καστραντά και Πολυχρόνη Τζωρτζάκη είναι οι ποδηλάτες με την μεγαλύτερη εμπειρία στην σύνθεση της Εθνικής και αναμένεται να έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια για ένα καλό πλασάρισμα στην γενική κατάταξη.

Ο Πέρι –όπως είναι το παρατσούκλι του- τον περασμένο Αύγουστο, κατάφερε να ολοκληρώσει την απαιτητικότερη Ολυμπιακή διαδρομή στην ιστορία της ορεινής ποδηλασίας (35ος). Πρόκειται για ένα αγώνισμα εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με τον δρόμο, αφού στο mountain bike τα λάθη δεν συγχωρούνται. Για τον 14 φορές πρωταθλητή Ελλάδας στο cross country (XCO), η παρουσία στο Τόκιο ήταν η δεύτερη σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, μετά το Λονδίνο.

Σημαντικότερη διάκριση στην καριέρα του ήταν το 2012, όταν κατέκτησε την φανέλα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο marathon. Μία τεράστια επιτυχία για την ελληνική ποδηλασία, όπως και το γεγονός ότι βρίσκεται στην κορυφαία 5άδα του κόσμου με νίκες σε επίσημους αγώνες mountain bike (54+ είτε Cross Country Olympic είτε Marathon).

Τι σημαίνει για τον Έλληνα ποδηλάτη η αναβίωση του ΔΕΗ Γύρου Ελλάδος;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελληνική ποδηλασία. Καταρχάς δίνει ένα έξτρα κίνητρο στους αθλητές να δουλέψουν για να μπουν στην Εθνική ομάδα. Και ως γνωστόν όσο μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός, τόσο σημαντικότερη είναι η άνοδος του επιπέδου. Έχουμε μπροστά μας 846,6 αγωνιστικά χιλιόμετρα, τα οποία θα μας βοηθήσουν αθλητικά. Ξέχωρα από αυτό θα φέρουν την χώρα σε πρώτο πλάνο για μία ολόκληρη εβδομάδα, προβάλλοντας τις ομορφιές της. Μην ξεχνάμε ότι στόχος είναι να γίνουμε εξωστρεφής, διότι ο ποδηλατικός κύκλος στην χώρα είναι μικρός».

Ξέχωρα από τις ανωτέρω επιτυχίες στην ορεινή ποδηλασία, ο Περικλής έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και στον δρόμο. Στο παλμαρέ του βρίσκονται δύο φανέλες πρωταθλητή αντοχής (2007, 2020), η φανέλα των βουνών του Γύρου Ελλάδας, καθώς και πρωτιά σε ετάπ (3ο, 2012).

Πώς αισθάνεσαι που μετά από 10 χρόνια θα αγωνιστείς ξανά σε ένα σημαντικό ποδηλατικό γεγονός εντός συνόρων;

«Νιώθω χαρούμενος που θα τρέξω στον Γύρο ξανά. Πέρασε μία 10ετία όπου δεν είχαμε ανάλογη ευκαιρία και ήταν τεράστιο πλήγμα για την εγχώρια ποδηλασία. Το συναίσθημα όταν συμμετέχεις σε αγώνες της χώρας σου, ειδικά με την Εθνική ομάδα, είναι πάντα ξεχωριστό. Προσωπικά, προσπάθησα να βρεθώ στην καλύτερη δυνατή αθλητική εκδοχή μου, ούτως ώστε να δώσω ό,τι έχω και στα 5 ετάπ».

Μιας και αναφέρθηκες στην προετοιμασία, ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής, αλλά και ο προσωπικός;

«Στόχος είναι να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην γενική κατάταξη. Φυσικά, ανάλογα με την εξέλιξη της διοργάνωσης, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και μεμονωμένα σε συγκεκριμένα ετάπ. Δεν είναι εύκολο να πρωταγωνιστείς, διότι το επίπεδο του γκρουπ είναι υψηλό και το σημαντικότερο, οι ποδηλάτες έχουν περισσότερα αγωνιστικά χιλιόμετρα στα πόδια τους. Όσο καλή και δυνατή προπόνηση να κάνεις, δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τα χιλιόμετρα αυτά.

Προσωπικά, όπως είπα, θα δώσω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα. Σίγουρα, στο μυαλό μου ως στόχος είναι να βρεθώ όσο πιο ψηλά μπορώ στην τελική γενική. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση των ποδιών, η εξέλιξη του αγώνα, πώς θα δουλέψουν οι ομάδες μέσα στο γκρουπ κ.ά.».

Ο Περικλής Ηλίας έχει φορέσει τη φανέλα των δύο εκ των τριών continental επαγγελματικών ομάδων που δημιουργήθηκαν στην χώρα μας. 2007 και 2008 στην Technal Kastrο, ενώ από το 2011 έως το 2014 στην SP Tableware, δίπλα σε σπουδαία ονόματα της ελληνικής ποδηλασίας, όπως ο Ιωάννης Ταμουρίδης και ο Βασίλης Αναστόπουλος. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται με τον αγαπημένο του σύλλογο Κρόνο Νίκαιας.

Έχοντας ξοδέψει περισσότερη από μία δεκαετία σε επαγγελματική ομάδα στο εξωτερικό (DTM), ήταν αναπόφευκτο να μην πάει η κουβέντα στα οφέλη που μπορεί να προσκομίσει ο Γύρος στην ποδηλασία της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε άλλη σελίδα σε σχέση με το εξωτερικό. Δυστυχώς δεν υπάρχει οργανωμένη βοήθεια και υποστήριξη, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Για να πάρεις κάποια πράγματα πρέπει να φτάσεις στην κορυφή, πριν δεν γίνεται τίποτα. Ελπίζω ότι με την ανάμιξη του κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τις πρωτοβουλίες που παίρνει, να ανέβουμε επίπεδο σταδιακά. Το όφελος της διοργάνωσης είναι τεράστιο για όλους! Θεωρώ δεδομένο ότι θα πετύχει, γιατί υπάρχει αγάπη και μεράκι πίσω από όλη την προσπάθεια που γίνεται.

Εξετάζοντας τα δεδομένα από αθλητική σκοπιά, σίγουρα είναι ένα μεγάλο κέρδος ο Γύρος. Τα συναισθήματα που χαράσσονται μέσα σου είναι έντονα και μένουν ανεξίτηλα στον χρόνο. Το τελευταίο αποτελεί τεράστια υπόθεση για την συνέχεια του αθλήματος. Πιστεύω ότι θα δώσει κίνητρα σε όλους μας, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά».

Τέλος, θα θέλαμε ένα ελεύθερο σχόλιο.

«Όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, εύχομαι να δουλέψουμε ομαδικά και να μας βγει τακτικά ο αγώνας. Από εκεί και πέρα, μακάρι ο ΔΕΗ Γύρος Ελλάδας να αποτελέσει την αρχή για μεγαλύτερα πράγματα στην εγχώρια ποδηλασία. Σε λίγα χρόνια να τον δούμε σε ανώτερη βαθμίδα, γιατί όχι ακόμα και στο World Tour. Είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργού. Τέλος θέλουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει το άθλημά μας και κατ΄ επέκταση εμάς. Μονάχα όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα».

Περικλή Ηλία σε ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software