ΠΟΛΕΙΣ

Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Αθήνα, Ιτέα, Δελφοί, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Ιωάννινα

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Κρήτης και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Νησιού. Χαρακτηριστικά είναι τα πελώρια ενετικά τείχη του, που τα προστάτευαν από τους εχθρούς και ανάδειξαν την πρωτεύουσα στην πιο καλά οχυρωμένη πολιτεία της Μεσογείου. Στο νότιο τείχος ορθώνεται ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου έχει θαφτεί ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας του Ζορμπά και ποιητής της Οδύσσειας Νίκος Καζαντζάκης, ενώ νοτιότερα βρίσκεται η παλιά Πύλη -είσοδος της πόλης προς τη Δυτική Κρήτη, η γνωστή Χανιώπορτα.

Νότια της σημερινής πόλης, βρίσκονται τα ανάκτορα της Κνωσού. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων της Κρήτης, που δείχνουν την μεγάλη της ακμή στα χρόνια αυτά. Η Λότζια, που στεγάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και μέρος των Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Η Λότζια, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης, στολισμένη με γλυπτά οικόσημα, τρόπαια και 82 μετώπες, συγκέντρωνε επί αιώνες τους άρχοντες για την αναψυχή και τα παιγνίδια τους αλλά και τις επίσημες τελετές τους.

Η βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 και ήταν ο καθεδρικός Ναός της Κρήτης. Σε απόσταση λίγων μέτρων από την Εκκλησία, βρίσκεται το περίτεχνο σιντριβάνι, γνωστό και ως «Λιοντάρια». Κτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, για να στολίσει την πλατεία αλλά και να προσφέρει πολύτιμο νερό στην μεγάλη πολιτεία. Νοτιοδυτικά της πλατείας των Λιονταριών, σε απόσταση 100 μέτρων, βρίσκεται το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που υπήρξε το Κρητικό Πανεπιστήμιο του Μεσαίωνα.

Στο λιμάνι ορθώνεται μεγαλόπρεπο το φρούριο, Κούλες, που επί αιώνες, προστάτευε την πολιτεία αλλά χρησίμεψε και σαν υγρή φυλακή γεμάτη από φυλακισμένους που αλυσοδεμένοι ζούσαν στις πελώριες, σκοτεινές στοές και αίθουσές του. Το Ηράκλειο κερδίζει τον επισκέπτη με την ιστορία του.

Χανιά

Η περιοχή των Χανίων κατοικείται από την πρωτομινωική περίοδο (3650 π.Χ.). Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχαία Κυδωνία ιδρύθηκε κατά τα προϊστορικά χρόνια από τον Κύδωνα, και της νύμφης Ακακαλλίδας, κόρης του Μίνωα. Ο λόφος Καστέλι, πάνω από το παλιό λιμάνι, αποτέλεσε το σημείο του πρώτου οικισμού, ο οποίος εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε συνδυάζοντας τη γεωργία με το εμπόριο και τη ναυτιλία. Στην Οδύσσεια του Ομήρου οι Κύδωνες αναφέρονται ως μία από τις πέντε κρητικές φυλές, ενώ η Κυδωνία θεωρείται από το Στράβωνα ως την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στο νησί.

Ένα εξαιρετικό έργο συναντάτε στον φάρο του λιμανιού των Χανίων, το ενετικό έργο του 16ου αιώνα, που θυμίζει καρτ-ποστάλ. Θαυμάστε αξιοθέατα σημαντικά, όπως το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν Μπέη ή Γιαλί Τζαμισί, το ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι, τη Σπλάνζια -τον παλιό τουρκομαχαλά που διατηρεί το χρώμα του- το ΚουμΚαπί (Ακτή Μιαούλη).
Πραγματική μαγεία είναι η αριστοκρατική συνοικία του Χαλεπά, με τα νεοκλασικά κτίρια που φιλοξένησαν τα Προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων επί Κρητικής Πολιτείας. Λίγο πιο μακριά από την πόλη συναντάτε το Ακρωτήρι, καθώς και οι δημοφιλείς παραλίες της Αγίας Μαρίνας, του Σταλού και του Πλατανιά. Και ακόμη πιο πέρα οι παραλίες του εξωτικού Μπάλου και των Φαλάσαρνων με τα τιρκουάζ νερά. Στο νότιο κομμάτι, το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς , συνθέτουν το σκηνικό των Χανίων.

Ρέθυμνο

Αγκαλιασμένη από τους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη και των Λευκών Ορέων στην καρδιά της Κρήτης, η πόλη του Ρεθύμνου είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αναγεννησιακούς οικισμούς της Ευρώπης. Σταυροδρόμι πολιτισμών, εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μοναδική φιλοξενία και ατέλειωτες επιλογές διασκέδασης, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την πολυδιάστατη ταυτότητα του Ρεθύμνου. Με τα τείχη του Κάστρου να δεσπόζουν πάνω από τη μαγευτική Παλιά Πόλη, το Ρέθυμνο συνδυάζει τον βενετσιάνικο ρομαντισμό με τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη. Στο ιστορικό κέντρο επισκεφθείτε την Κρήνη Ριμόντι στον Πλάτανο, το Ενετικό Λιμάνι με τον εμβληματικό Φάρο του και τη γραφική Λότζια, ένα από τα παλαιότερα σωζόµενα κτίρια της πόλης. Η ιστορία είναι γραμμένη σε κάθε γωνιά της πόλης. Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρουν μία συναρπαστική διαδρομή στην μακρόχρονη ιστορία της πόλης, σαν να μην πέρασε ποτέ ο χρόνος!

Ο μοναδικός φυσικός πλούτος της περιοχής θα εντυπωσιάσει τους φυσιολάτρες: επιβλητικά φαράγγια, πανέμορφες σπηλιές, πέτρινες γέφυρες, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, αυθεντικά ορεινά χωριά, μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας συνθέτουν την εικόνα της ενδοχώρας του Ρεθύμνου. Οι δραστηριότητες στην εξοχή είναι προσβάσιμες για όλους, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε τις διαδρομές και τα μονοπάτια που σας ταιριάζουν καλύτερα!

Χάρη στις πολυβραβευμένες παραλίες του, το Ρέθυμνο αποτελεί τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό. Η βόρεια ακτή με τις αμμώδεις, οργανωμένες παραλίες της διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία της χώρας. Η αμμώδης παραλία με μήκος που ξεπερνάει τα 12 χλμ. απλώνεται στα ανατολικά της πόλης, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται 180 φωλιές της χελώνας Caretta-Caretta. Η νότια ακτή του Ρεθύμνου φιλοξενεί μερικές από τις πιο όμορφες, ανέγγιχτες εξωτικές παραλίες της Κρήτης.

Αθήνα

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, αναφέρεται διεθνώς και ως η γενέτειρα της Δημοκρατίας, καθώς ως ισχυρή «πόλη–κράτος» οι αξίες και ο πολιτισμός της ξεπέρασαν τα γεωγραφικά της όρια και απέκτησε πανανθρώπινη ακτινοβολία. Λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της πόλης κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, η Αθήνα είναι σημείο αναφοράς παγκοσμίως μέχρι και σήμερα.

Το 1834 ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, με αφετηρία τον απόηχο του κλασικού παρελθόντος της, αλλά στους δύο αιώνες που μεσολάβησαν εξελίχτηκε σε σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο με απαράμιλλη γοητεία και υψηλό ενδιαφέρον. Σήμερα, η επίσκεψη σ’ αυτήν προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς είναι σπουδαία τα μνημεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί.

Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι εμφανής στην πόλη, με τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, να θεωρείται ένα από τα σύμβολα-ορόσημα του δυτικού πολιτισμού. Η πόλη διατηρεί επίσης μια τεράστια ποικιλία από ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που αποδεικνύουν την μακρά ιστορία της πόλης μέσα στους αιώνες.

Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και 108 χρόνια αργότερα διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Φυσικά, αποτέλεσε σταθερά σημείο αναφοράς του Γύρου Ελλάδας ή Γύρου Αρχαιοτήτων, από το 1968 έως και το 2012 στην τελευταία χρονικά διεξαγωγή του.

Ιτέα

Η παραλιακή κωμόπολη της Ιτέας βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νότια της Άμφισσας αγκαλιασμένη από τον κορινθιακό κόλπο. Μαζί με τη γειτονική Κίρρα, είναι χτισμένη στο βάθος του Κρισσαίου κόλπου. Η ξακουστή Ιτιά -στην οποία οφείλει και το όνομά της- με τα ευρήματα της υστεροελλαδικής περιόδου να μαρτυρούν ζωή σε οργανωμένη κοινωνία.

Πίσω από τη γραφική Ιτέα απλώνεται ο ελαιώνας της Άμφισσας, περιτριγυρισμένος από τα όμορφα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού, πάνω στον οποίο μπορείτε να διακρίνεται τους Δελφούς και το Χρισσό.

Σήμερα, έχει πληθυσμό 9.000 κατοίκους περίπου. Η Ιτέα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου Δελφών και αποτελεί σημαντικό εμπορικό και τουριστικό κόμβο. Επίσης, αποτελεί αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο, καθώς και το σημαντικότερο λιμάνι του νομού Φωκίδας. Στο εμπορικό της λιμάνι φορτώνονται οι βωξίτες από τα μεταλλεία βωξίτη που λειτουργούν στην περιοχή. Η υπερσύγχρονη μαρίνα που διαθέτει έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.

Στη σημερινή θέση Γουλάς Ιτέας, βρίσκονται ερείπια Υστεροελλαδικής περιόδου και θεμέλια οικιών και αντερεισμάτων. Στα αξιοθέατα της πόλης ανήκει η εκκλησία της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», της οποίας η ανέγερση άρχισε το 1890, μεγάλο έργο για τα δεδομένα όχι μόνο εκείνης της εποχής, αλλά και του σήμερα. Επιπροσθέτως, μπορεί κάποιος να ανακαλύψει καταφύγια φυσικής ομορφιάς, όπως είναι ο λόφος των Αγίων Αναργύρων, ο ελαιώνας και τα νησάκια στον κόλπο της Ιτέας.

Δελφοί

Η σύγχρονη πόλη των Δελφών χτίστηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570μ., με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον κόλπο της Ιτέας. Οι Δελφοί χαρακτηρισμένοι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στους πρόποδες του Παρνασσού βρίσκεται το ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, καθώς και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Το μαντείο των Δελφών, ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν και ερμηνεύονταν από τους ιερείς. Η ίδρυση του μαντείου θεωρείται ότι οφειλόταν στην ύπαρξη ενός χάσματος, από το οποίο έβγαιναν αέρια, τα οποία, εισπνεόμενα, έκανε να περνούν οι άνθρωποι σε μια κατάσταση έκστασης. Σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα η ύπαρξη χάσματος αμφισβητείται, ενώ υποστηρίζεται ότι η συμπεριφορά της κατσίκας και όλη η μαντική διαδικασία της Πυθίας βασιζόταν στις φαρμακολογικές ιδιότητες των φύλλων ροδοδάφνης.

Καρδίτσα

Η πόλη της Καρδίτσας είναι χτισμένη σε τοποθεσία ιδανική για την εμπορική επικοινωνία μεταξύ της πεδινής και της ορεινής περιοχής του νομού. Είναι αγροτικό κέντρο συγκέντρωσης και διακίνησης των προϊόντων του εύφορου θεσσαλικού κάμπου (κυρίως βαμβάκι, σιτάρι και κτηνοτροφικά προϊόντα). Η πόλη κατέχει την 24η θέση στην λίστα του πληθυσμού των πόλεων της Ελλάδος και διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα ποδηλατοδρόμων.

Το 1821, μια επιδημία πανούκλας αποδεκάτισε τον πληθυσμό της πόλης. Η ουσιαστική αναβίωση άρχισε μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1881. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Καρδίτσα χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης μετά την αποχώρηση των Ιταλών, το Μάρτιο του 1943. Η οριστική απελευθέρωσή της -από τα γερμανικά στρατεύματα- έγινε τον Σεπτέμβριο του 1944.

Από τα γνωστότερα αξιοθέατα κοντά στην πόλη της Καρδίτσας είναι η Λίμνη Πλαστήρα. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε στην τοποθεσία όπου κατά την αρχαιότητα ο ποταμός Ταυρωπός κυλούσε τα νερά του για να συναντήσει στα νότια τον Αχελώο.

Οφείλει την ύπαρξή της στο εμπνευσμένο όραμα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα προς τιμήν του οποίου πήρε η λίμνη το όνομά της. Ο στρατηγός επιθυμούσε τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού φράγματος, που έδωσε με τη σειρά του νέα πνοή στη γύρω περιοχή.

Το Παυσίλυπο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μητροπολιτικό Μέγαρο, η Δημοτική Αγορά, το ξενοδοχείο Άρνη, καθώς και ο ανδριάντας του Νικόλαου Πλαστήρα αποτελούν βασικά αξιοθέατα της πόλης.

Λάρισα

Στο κέντρο του θεσσαλικού κάμπου είναι κτισμένη η πόλη της Λάρισας. Πρωτεύουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διοικητικό, οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Η Λάρισα κτισμένη στις όχθες του ποταμού Πηνειού και στην σκιά του μυθικού βουνού Ολύμπου, αναπτύσσεται διαρκώς και αποτελεί την δυναμικότερη πόλη στην Κεντρική Ελλάδα.

Η πόλη, η ιστορία της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, ζει και κινείται πάνω σε μνημεία από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Κάποια απ΄ αυτά διασώζονται και βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Λάρισας.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ: Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το Α’ Αρχαίο Θέατρο, χτισμένο στις αρχές του 4ου αιώνα. Το Αρχαίο Θέατρο και άλλα μνημεία διάφορων ιστορικών περιόδων στο κέντρο της πόλης προσδίδουν στη Λάρισα αίγλη, μαρτυρώντας την μακραίωνη ιστορία της.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ: Στην περιοχή της Λάρισας έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, άσκησε την Ιατρική και πέθανε ο Ιπποκράτης, ο οποίος θεωρείται πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ: Τα τελευταία χρόνια με μια σειρά έργων αστικών αναπλάσεων, η πόλη της Λάρισας εξελίσσεται σε πρότυπο για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα. Πεζοδρομήσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, έχουν αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, ενώ το γραμμικό πάρκο στις όχθες του Πηνειού και το Πάρκο Αλκαζάρ δημιουργούν μία όαση πρασίνου και ηρεμίας μέσα στο κέντρο της πόλης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Πλούσια είναι η καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή που καταγράφει η πόλη, μέσα από τη λειτουργία σύγχρονων υποδομών (Διαχρονικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικό Θέατρο, Λαογραφικό Μουσείο).

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ: Η Λάρισα αποτελεί έδρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων σχολών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, ενώ μεγάλη άνθηση παρουσιάσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Λόγω της κεντροβαρούς της θέσης η πόλη με την ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της, προσφέρει στον επισκέπτη τόσο τις διευκολύνσεις μία αστικής περιοχής όσο και όμορφες εξορμήσεις σε γειτονικές τοποθεσίες, πεδινές, ορεινές και παραθαλάσσιες. Σε απόσταση αναπνοής ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, το Αιγαίο.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Η περιοχή παράγει περίφημα και ποιοτικά διατροφικά προϊόντα : σιτηρά, τυροκομικά, οπωροκηπευτικά, λαχανικά, κρασί και τσίπουρο, είναι μερικά από τα φημισμένα προϊόντα της θεσσαλικής γης. Είναι γνωστή επίσης στο πανελλήνιο, η εξαιρετική γαστρονομία της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη Λάρισα, ένα από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της χώρας μας.

Καλαμπάκα

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι κτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού. Στην ίδια θέση με τη σημερινή πόλη της Καλαμπάκας, βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνιο, η οποία στους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν Σταγοί.
Είναι γνωστή παγκοσμίως για τα περίφημα μοναστήρια που είναι κτισμένα στις κορυφές των βράχων των Μετεώρων, με εκατομμύρια επισκέπτες να συρρέουν από κάθε γωνιά της γης κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά και το μοναδικό τοπίο που σχηματίζουν οι βράχοι.

Τα Μετέωρα αποτελούν από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρισμένο ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας», είναι το πιο αξιόλογο -μετά το Άγιο Όρος- μοναστηριακό κέντρο στην Ελλάδα. Οι πρώτοι ασκητές ήρθαν εδώ τον 11ο αιώνα, ωστόσο τα Μετέωρα άκμασαν ως μοναστικό κέντρο τον 13ο-14ο αιώνα, καθώς πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών ασπάστηκαν τον μοναχικό βίο.

Η Καλαμπάκα αποτελεί επίσης ορμητήριο για τους επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τα μνημεία και τις υπέροχες τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη της Καλαμπάκας διαθέτει τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή ξυλογλυπτικής, η Διπλάρειος Σχολή, στην οποία μπορείτε να βρείτε εκθέσεις ξυλογλυπτικής κατά την επίσκεψή σας.
Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στο σπήλαιο της Θεόπετρας που αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα της χώρας. Το προϊστορικό σπήλαιο κατοικήθηκε από ανθρώπους για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 130.000 χρόνια στην παλαιολιθική εποχή.

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, αναπτύσσονται γύρω από την υπέροχη Λίμνη Παμβώτιδα. Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από αυτήν την υδάτινη «κυρά», όπως ορίζεται από την διάσημη ιστορία της «Κυρά Φροσύνης». Η λίμνη, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη.

Τα Ιωάννινα υπήρξαν πολυπολιτισμική επικράτεια, με κυρίαρχο το χριστιανικό, το ισλαμικό και το εβραϊκό στοιχείο. Αυτή η συνύπαρξη έχει αφήσει έντονες μνήμες και καταγραφές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Στοά Λούλη είναι ένα από τα σημεία στα οποία οι τρεις κοινότητες συνεργάστηκαν και προόδευσαν. Η στοά αρχικά λειτουργούσε ως χάνι, για να μετατραπεί κατόπιν σε εμπορικό κέντρο μεγάλης σημασίας για όλη την Ήπειρο.

Οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία, προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσεΐν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

H Παμβώτιδα βρίσκεται σε ύψος 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει μήκος 7,5 περίπου χιλιόμετρα, πλάτος 1,5 ως 5 χιλιόμετρα, μέσο βάθος 4 - 5 μέτρα, μέγιστο βάθος 11 μέτρα και επιφάνεια 22,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δύο είναι τα κύρια στοιχεία χαρακτηρίζουν τη λίμνη: η ονειρεμένη χερσόνησος με το ιστορικό κάστρο και τους ψηλούς μιναρέδες και το νησάκι – το μοναδικό κατοικημένο και «ανώνυμο» νησί λίμνης στην Ελλάδα – που αναπαύεται στα πράσινα νερά της.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software