ΠΟΛΕΙΣ

Καρτερός, Ηράκλειο, Μυκήνες, Καλαμάτα, Costa Navarino, Κυπαρισσία, Αρχαία Ολυμπία

Καρτερός

Ο κόλπος του Καρτερού, η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει τον Πρόλογο του φετινού ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, βρίσκεται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης του Ηρακλείου (αμέσως μετά τον Κρατικό Αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης") και εκτείνεται για άλλα τρία χιλιόμετρα προς τα ανατολικά. Στον κόλπο υπάρχουν δυο μικροί οικισμοί, ο Καρτερός και η Αμνισός, που όμως, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, έχουν πλέον ενωθεί. Η παραλία, μήκους δυο χιλιομέτρων, με ψιλή, ξανθή άμμο, είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες και έχει συνήθως κύμα, κυρίως στην ανατολική της πλευρά.

Κατά μήκος του κόλπου υπάρχουν ταβέρνες, μπαρ και ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ πέρυσι εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, το Karteros Beach Sports Center, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο για αθλήματα παραλίας και άμμου (οι πρώτες εθνικές και μόνιμες εγκαταστάσεις για τέτοιου είδους σπορ στη χώρα μας), όπου ήδη τον περασμένο Ιούνιο φιλοξενήθηκαν εκεί τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Beach Handball Εφήβων-Νεανίδων και Ανδρών-Γυναικών. Το KBSC περιλαμβάνει τέσσερα σύγχρονα γήπεδα άμμου (ένα κεντρικό με λυόμενες περιμετρικές κερκίδες χωρητικότητας 2.500 θεατών, δυο επιπλέον χωρητικότητας 500 θεατών, συν ένα βοηθητικό), ένα προθερμαντήριο και βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, ιατρείο, έλεγχο ντόπινγκ, γραφεία διοίκησης, χώρους συνεντεύξεων, γραφείο Τύπου κλπ).

Ο κόλπος του Καρτερού πήρε το όνομά του από τον βυζαντινό στρατηγό Κρατερό, ο οποίος το 828 μ.Χ., επικεφαλής 70 πλοίων, αποβιβάστηκε στην Αμνισό για να εκδιώξει τους Σαρακηνούς που είχαν καταλάβει τον Χάνδακα. Κατατρόπωσε τους αντιπάλους του στη μάχη που έδωσε, όμως το ίδιο βράδυ, οι στρατιώτες του, γιορτάζοντας τη μεγάλη νίκη, αμέλησαν να βάλουν φρουρούς στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση μέσα στη νύχτα από τους Άραβες, να αιφνιδιαστούν πλήρως και να εξολοθρευτούν. Ο Κρατερός μπόρεσε να διαφύγει με ένα πλοίο, όμως οι Σαρακηνοί τον καταδίωξαν, τον έπιασαν στην Κω και τον σταύρωσαν.

Ηράκλειο

Το Ηράκλειο, έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, είναι το οικονομικό κέντρο και η πρωτεύουσα της μεγαλονήσου. Η πόλη (4η της Ελλάδας σε πληθυσμό) είναι διάσπαρτη με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που καλύπτουν πολλές διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι και τους νεώτερους χρόνους. Χαρακτηριστικά είναι τα πελώρια ενετικά τείχη, που προστάτευαν τον Χάνδακα (βυζαντινή ονομασία του Ηρακλείου προερχόμενη από τους Άραβες) από κάθε λογής επίδοξους εισβολείς, αναδεικνύοντάς τον σε μια από τις καλύτερα οχυρωμένες πολιτείες της Μεσογείου. Στο νότιο τείχος ορθώνεται ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα του "Ζορμπά" και ποιητή της "Οδύσσειας", Νίκου Καζαντζάκη, ενώ νοτιότερα συναντάμε την Πύλη του Παντοκράτορα, έξοδο της πόλης προς τη δυτική Κρήτη, γνωστή και ως Χανιόπορτα.

Στα νότια περίχωρα του Ηρακλείου, φτάνουμε στα ανάκτορα της Κνωσού, το σημαντικότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού, έδρα του βασιλιά Μίνωα, όπου "έδρασαν" γνωστές μορφές της ελληνικής μυθολογίας, όπως ο Θησέας, ο Μινώταυρος, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου, που μαρτυρούν τη μεγάλη ακμή της εκείνα τα χρόνια. Η Λότζια (που σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο), με τον σπάνιο παλλαδιανό ρυθμό της, τα επτά τόξα, τα γλυπτά οικόσημα και τις 82 μετόπες, υπήρξε χώρος συγκέντρωσης αρχόντων και ευγενών, για συμβούλια, αναψυχή και επίσημες τελετές.

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου που κτίστηκε το 1239 από τους Ενετούς, λειτουργεί σήμερα ως Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ φιλοξενεί εκθέσεις και συνέδρια. Σε απόσταση λίγων μέτρων συναντάμε την πλατεία Λιονταριών με την περίφημη "Κρήνη Μοροζίνι", η οποία εγκαινιάστηκε το 1628 και ήταν προσφορά του τότε Δόγη της Βενετίας, Φραγκίσκου Μοροζίνι, για να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρούσε την πόλη. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Σιναϊτικό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, πανεπιστήμιο στην περίοδο του Μεσαίωνα και σήμερα χώρος έκθεσης αγιογραφιών.

Στην είσοδο του ενετικού λιμανιού δεσπόζει μεγαλόπρεπο το φρούριο Κούλες, που ολοκληρώθηκε το 1540 και προστάτευσε για αιώνες την πόλη, ενώ παράλληλα χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Όλα αυτά είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Ηράκλειο, μια πόλη που σίγουρα κερδίζει τον επισκέπτη με την πλούσια ιστορία της, ένα μεγάλο μέρος της οποίας εκτίθεται στα δυο μουσεία της, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό. Μην παραλείψετε να τα επισκεφθείτε!

Μυκήνες

Στη βορειοανατολική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην αργολική γη, άνθισε ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς, ο μυκηναϊκός. Μέσα από τα ομηρικά έπη, αλλά και τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, διασώθηκαν ονόματα που έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας: ο Περσέας και ο Ατρέας, ο Αγαμέμνονας και η Κλυταιμνήστρα, η Ιφιγένεια και η Ηλέκτρα, ο Αίγισθος και ο Ορέστης, ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη, ο Νέστορας και ο Αίας, αλλά και τοπωνύμια, όπως η Τίρυνθα και η Πύλος, ο Ορχομενός και η Ιωλκός, το Γλα και η Αθήνα. Στο κέντρο όλων αυτών, δεσπόζουν οι "πολύχρυσες" Μυκήνες, που σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικήθηκαν ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., στους προϊστορικούς χρόνους.

Η μεγάλη ακμή της πόλης των Μυκηνών ήρθε ανάμεσα στο 1600 π.Χ. και το 1200 π.Χ. και ήταν ο Ερρίκος Σλήμαν εκείνος που με τις ανασκαφές του το 1876, έφερε στο φως την ακρόπολη και το ανάκτορο, τα εντυπωσιακά "κυκλώπεια τείχη", την επιβλητική "Πύλη των Λεόντων", τους λακκοειδείς και θολωτούς τάφους, ανάμεσά τους τον περίφημο "Θησαυρό του Ατρέα", καθώς και πλήθος αγγείων, όπλων και τεχνουργημάτων σπάνιας τέχνης, με πιο γνωστό το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα. Το έργο του Σλήμαν συνέχισαν άλλοι αρχαιολόγοι (Χρήστος Τσούντας, Άλαν Γουέις, Γεώργιος Μυλωνάς κ.ά.), αποκαλύπτοντας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συμπλέγματα που γνώρισε ο αρχαίος κόσμος.

Από το 2000 έως και σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζει το έργο της συντήρησης, στερέωσης και ανάδειξης της ακρόπολης και των μνημείων του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου των Μυκηνών, με στοχευμένες επεμβάσεις που αποσκοπούν στη διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πολλά από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις Μυκήνες εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας καθώς και στο νέο, σύγχρονο, Μουσείο Μυκηνών στη βόρεια κλιτύ της ακρόπολης, ενώ κάθε χρόνο, ο αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο ολοένα και αυξάνεται, καθιστώντας τις Μυκήνες έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα.  

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι του νομού Μεσσηνίας, βρίσκεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου και είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, στις δυτικές παρυφές του Ταϋγέτου. Αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο στην "Οδύσσεια" με το όνομα Φαρές, αρχαία πόλη που ήταν χτισμένη εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το φράγκικο κάστρο.

Μετά τη Δ' Σταυροφορία (1204), η πόλη έπεσε στα χέρια των Φράγκων και ο αρχηγός τους, Γοδεφρείδος Α' Βιλλεαρδουίνος, ήταν εκείνος που ανοικοδόμησε το ερειπωμένο κάστρο, το οποίο έγινε η έδρα της Βαρωνίας της Καλαμάτας. Ξεκίνησε έτσι μια περίοδος ακμής που κορυφώθηκε επί Γουλιέλμου Β' Βιλλεαρδουίνου, ενώ στη συνέχεια, Έλληνες, Σλάβοι, Ιταλοί και Ναβαρέζοι κατέλαβαν την πόλη. Ακολούθησαν οι Παλαιολόγοι, οι Τούρκοι, οι Ενετοί και ξανά οι Οθωμανοί. Η Καλαμάτα απελευθερώθηκε οριστικά από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου του 1821.

Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίστηκε το λιμάνι και αμέσως ξεκίνησε η οικονομική ανάπτυξη της πόλης, που χάρη στα προϊόντα του εύφορου μεσσηνιακού κάμπου (ελαιόλαδο, ελιές, σταφίδες, σύκα κ.ά.), εξελίχθηκε σε πλούσιο αστικό και εμπορικό κέντρο.

Σημείο αναφοράς της σύγχρονης Καλαμάτας παραμένει το "κάστρο της Ιζαμπώ", της Ισαβέλλας Α' της Αχαΐας, κόρης του Γουλιέλμου Β' Βιλλεαρδουίνου, που γεννήθηκε και έζησε σε αυτό (κεντρικό πρόσωπο στο μυθιστόρημα του Άγγελου Τερζάκη, "Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ"). Το ιστορικό κέντρο συγκεντρώνει τη νυχτερινή ζωή τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι η διασκέδαση μεταφέρεται στην παραλία της πόλης και στην αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του όρους Καλάθι και με μαγευτική θέα προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, Βέργα. Σύμβολο της πόλης είναι ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, κτίσμα του 11ου προς 12ο αιώνα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που ιδρύθηκε το 1995 και διεξάγεται κάθε Ιούλιο σε διάφορα σημεία της πόλης, αποτελεί έναν θεσμό με παγκόσμια ακτινοβολία, στον οποίο φιλοξενούνται παραστάσεις και χορευτές από όλο τον κόσμο. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος είναι το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με ευρήματα από την Καλαμάτα, τη Μεσσήνη, την Πύλο και την Τριφυλία, καθώς και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας.

Costa Navarino

H Costa Navarino βρίσκεται στη Μεσσηνία, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου.  Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι η ανάδειξη της Μεσσηνίας, με σεβασμό για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Αποτελείται από 5 ξεχωριστές περιοχές με ξενοδοχεία 5 αστέρων, ιδιωτικές κατοικίες, signature γήπεδα γκολφ και πλήθος δραστηριοτήτων για κάθε εποχή του χρόνου.
 
Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 ξενοδοχεία για τη διαμονή τους. The Romanos, a Luxury Collection Resort: η ιδανική επιλογή για ζευγάρια που αναζητούν ένα περιβάλλον χαλάρωσης και αυθεντικής πολυτέλειας. The Westin Resort, Costa Navarino: προσφέρεται για αθλητικές εξορμήσεις και διασκέδαση για όλη την οικογένεια, ενώ το W Costa Navarino που φέρνει μια ξεχωριστή ενέργεια στον προορισμό, απευθύνεται σε φίλους και παρέες που ταξιδεύουν μαζί. Το καλοκαίρι του 2023, θα ανοίξει το Mandarin Oriental, Costa Navarino προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας σε όσους αναζητούν ιδιωτικότητα και ηρεμία.

H Costa Navarino είναι επίσης ένας αναπτυσσόμενος οικιστικός προορισμός, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών που βρίσκονται είτε λίγα μέτρα από την παραλία ή ανάμεσα σε καταπράσινους ελαιώνες. Οι κατοικίες Costa Navarino Residences ακολουθούν δημιουργούνται σύμφωνα με το μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης της Costa Navarino.

Οι λάτρεις του γκολφ μπορούν να απολαύσουν τις αντιθέσεις του φυσικού τοπίου και την απέραντη θέα στη θάλασσα σε ένα από τα τέσσερα signature γήπεδα golf του προορισμού.

Costa Navarino

Την Άνοιξη του 2023 θα ανοίξει η Νavarino Agora, ένας χώρος συνάντησης και διάδρασης για όλους τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής.  Η Navarino Agora φιλοξενεί έναν θερινό κινηματογράφο, 10 εστιατόρια, street food και ντελικατέσεν, 16 καταστήματα με κορυφαία brands ένδυσης και αξεσουάρ και μια σειρά υπηρεσιών ομορφιάς, ταξιδιού ή εμπειριών καθώς και παιχνίδια στο χώρο εικονικής πραγματικότητας. Το πολυποίκιλο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκθέσεις τέχνης και θα αντικατοπτρίζει τον πολύπλευρο χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της Costa Navarino.

Η γαστρονομική εμπειρία στην Costa Navarino με πάνω από 40 χώρους εστίασης, έχει επιρροές από τη μεσογειακή διατροφή, τις πλούσιες Μεσσηνιακές γεύσεις αλλά και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της περιοχής, όπως το παγκοσμίως αναγνωρισμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Όσοι απολαμβάνουν τις αθλητικές δραστηριότητες και τη φύση, μπορούν να εξερευνήσουν το καταπράσινο Μεσσηνιακό τοπίο με εκδρομές πεζοπορίες ή βόλτες με ποδήλατα, ή να δοκιμάσουν θαλάσσιες αθλήματα όπως καγιάκ, kite-surf, waterski, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα. Επιπλέον, το Mouratoglou Tennis Center με δεκαέξι υπερσύγχρονα γήπεδα, καλωσορίζει παίκτες όλων των επιπέδων, προσφέροντας μια κορυφαία εμπειρία τένις με θέα το Ιόνιο πέλαγος.

Παράλληλα, μια σειρά από αυθεντικές εμπειρίες, εμπνευσμένες από την κληρονομιά και ιστορία του τόπου, όπως η συγκομιδή ελιάς και η γευσιγνωσία ελαιόλαδου, οι φιλοσοφικοί περίπατοι και οι βραδιές αστρονομίας, δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πλούσια παράδοση περιοχής με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Κυπαρισσία

Η Κυπαρισσία, κωμόπολη με πληθυσμό 5.000 περίπου κατοίκων και πρωτεύουσα του Δήμου Τριφυλίας, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Μεσσηνίας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω ή Ψυχρό, μέχρι τα παράλια του Ιονίου πελάγους, στο νότιο ξεκίνημα του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Με την αρχαία ονομασία Κυπαρρισίεντας (που ανήκε στο βασίλειο της Πύλου και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο με 11 πλοία υπό τον βασιλιά Νέστορα) μνημονεύεται τόσο από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, όσο και από τον Παυσανία στην "Ελλάδος περιήγηση". Το σημερινό όνομα της πόλης οφείλεται στον Όθωνα. Το σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας, το κάστρο της Αρκαδιάς, χτίστηκε από τους Βυζαντινούς στη θέση της αρχαίας ακρόπολης, με πύργους στις τέσσερις γωνίες, εκ των οποίων σώζεται εκείνος της ανατολικής πλευράς, γνωστός ως "πύργος του Ιουστινιανού".

Το 1970 χτίστηκε μέσα στο κάστρο ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, στο οποίο μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η θέα από το κάστρο είναι πραγματικά μαγική σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος, γύρω από αυτό έχει χτιστεί η παλιά Άνω Πόλη, παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, με την πλατεία της Αρκαδιάς και τον πλάτανο, τις Κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα δημόσια λουτρά (χαμάμ) και τα γραφικά καλντερίμια. Στα τέλη του19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, η Κυπαρισσία, όπως και ολόκληρη η Τριφυλία, γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση με την καλλιέργεια και την εξαγωγή της σταφίδας.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του "Επαρχείου" (λίγα μέτρα από το κάστρο). Επίσης, σε ανακαινισμένο κτίριο του ανενεργού πλέον σιδηροδρομικού σταθμού της Κυπαρισσίας, στεγάζεται ο πολυχώρος πολιτισμού "Τρενοτεχνείον ο Σταθμός", που ίδρυσε ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος. Σε κοντινές αποστάσεις από την πόλη, βρίσκονται αρκετές παραλίες, ενώ κατά μήκος του Κυπαρισσιακού κόλπου βρίσκεται η δεύτερη (μετά τη Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, προστατευόμενου είδους από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Αρχαία Ολυμπία

Στη δυτική Πελοπόννησο, στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού και δίπλα στον Κρόνιο λόφο, βρίσκεται η Ολυμπία, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον Δία. Υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική περίοδο, όμως ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνοι που έδωσαν στον χώρο την παγκόσμια αίγλη που τον χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. χτίστηκε ο ναός του Δία και μέσα τοποθετήθηκε το χρυσελεφάντινο άγαλμά του, έργο του Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο μυθολογικός Πέλοπας θεωρείται ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως ιστορικά αυτοί ξεκίνησαν το 776 π.Χ., διεξάγονταν από τότε κάθε τέσσερα χρόνια και συνοδεύονταν από την "εκεχειρία", την παύση δηλαδή όλων των εχθροπραξιών στην ελληνική επικράτεια, για όσο διαρκούσαν αυτοί.

Σταδιακά χτίστηκαν όλα τα οικοδομήματα στον ευρύτερο χώρο της Άλτεως, του ιερού άλσους της Ολυμπίας, στον εσωτερικό περίβολο τα θρησκευτικά κτίρια και έξω από αυτόν, οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών και οι ξενώνες. Το πρώτο αγώνισμα, στην παρθενική διοργάνωση, ήταν το "στάδιο", αγώνας δρόμου περίπου 190 μέτρων. Στη συνέχεια, προστέθηκαν σταδιακά και άλλα αγωνίσματα, όπως ο δίαυλος και ο δόλιχος (αμφότεροι επίσης αγώνες δρόμου), το πένταθλο (άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δισκοβολία, στάδιο και πάλη), η πάλη, η πυγμή (πυγμαχία), οι ιπποδρομίες, το παγκράτιο (συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας), ο οπλιτόδρομος (αγώνας δρόμου με πλήρη πολεμική εξάρτηση) και οι αρματοδρομίες. Οι τελευταίοι αγώνες της αρχαιότητας διεξήχθησαν το 392 μ.Χ. και έναν χρόνο μετά, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α', με διάταγμά του, απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους, χαρακτηρίζοντάς τους παγανιστικούς.

Από τον 9ο μ.Χ. αιώνα και μετά, ο χώρος εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε, ενώ με την πάροδο του χρόνου, καλύφθηκε πολλά μέτρα κάτω από τη γη, κυρίως λόγω προσχώσεων από γειτονικούς χειμάρρους, αλλά και της διάβρωσης του Κρόνιου λόφου. Ο Άγγλος Ρίτσαρντ Τσάντλερ ανακάλυψε την Αρχαία Ολυμπία το 1766, όμως οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα και κορυφώθηκαν στο τέλος του από Γερμανούς αρχαιολόγους, οι οποίοι έφεραν στο φως και τα δυο αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, τη Νίκη του Παιωνίου και τον Ερμή του Πραξιτέλη (αμφότερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας). Ξεχωριστή σημασία έχει φυσικά το Στάδιο και η είσοδός του, χωρητικότητας 45.000 θεατών, μήκους 192 μέτρων και πλάτους 28 μ. Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο (που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), βρίσκεται το σύγχρονο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας, με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα, ενώ στα ανατολικά του οικισμού, πίσω από τον Κρόνιο λόφο, έχει την έδρα της η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.

Σήμερα, κάθε δυο χρόνια (πριν τους θερινούς και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αντίστοιχα), στην ιερή αυτή γη, γίνεται η αφή της ολυμπιακής φλόγας σε μια σεμνή, υποβλητική, "δωρική" τελετή, πριν ταξιδέψει στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, το αγώνισμα της σφαιροβολίας διεξήχθη στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, στέλνοντας μοναδικές εικόνες σε όλη την υφήλιο. Κάθε χρόνο, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ λίγα χιλιόμετρα προς τα δυτικά, ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι γεμάτος με όμορφες παραλίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο Καϊάφας με το αναγεννημένο του δάσος. Στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ποδηλασία, rafting και θαλάσσια σπορ.

Photo Credits: kalamata.gr, ALAMY/VISUALHELLAS.GR, ISTOCK, Eurokinissi, Associated Press

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Destination Partner

Mobility Partner

Official Air Carrier

TV PARTNER

MEDIA SPONSORS


e-genius.gr ...intelligent web software