Skip to main content

Οι έξι UCI ProΤeams του φετινού ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Οι έξι UCI ProΤeams του φετινού ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Οι έξι UCI ProΤeams του φετινού
ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας επιστρέφει με νέες διαδρομές και στόχο να ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο, ώστε όχι μόνο να καθιερωθεί ως το σημαντικότερο εγχώριο ποδηλατικό γεγονός στη συνείδηση των Ελλήνων φίλων του αθλήματος, αλλά και να συνεχίσει να εντυπωσιάζει με την αρτιότητα της οργάνωσής του την παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα.

Από τις 2 εώς τις 6 Μαϊου, ένας Πρόλογος και 4 συγκλονιστικής ομορφιάς ετάπ με τη συμμετοχή 20 ομάδων, και 120 αθλητών υψηλού επιπέδου, αναμένεται να καθηλώσουν στις οθόνες τους, μέσω της παγκόσμιας τηλεοπτικής μετάδοσης, τους φίλους της αγωνιστικής ποδηλασίας διεθνώς.

Φέτος, στη δεύτερη έκδοσή του μετά την περσινή αναβίωση, οι 20 ομάδες - 17 επαγγελματικές και 3 Εθνικές - θα ποδηλατήσουν σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Η παρουσίαση των ομάδων που θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση ξεκινάει με τις 6 ProTeams, δηλαδή αυτές που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία της UCI.

Bolton Equities Black Spoke
Κατηγορία: UCI ProTeam
Χώρα: Νέα Ζηλανδία
Έτος ίδρυσης: 2020
Συντομογραφία: BEB
Επίσημη ιστοσελίδα: blackspoke.co.nz
Twitter: blackspokenz
Facebook: blackspokenz
Instagram: blackspoke.nz

Το 2023: Έχει πανηγυρίσει οκτώ νίκες μέχρι τώρα στη σεζόν. Σημαντικότερη, αυτή επί γαλλικού εδάφους, στο Trophée Groupama Paris Val de Loire (1.1 κατ.) με τον πρωταθλητή Ιρλανδίας στην αντοχή, Rory Townsend. Στην κατοχή της βρίσκονται οι φανέλες του πρωταθλητή Νέας Ζηλανδίας στην ατομική χρονομέτρηση (Aaron Gate), στην αντοχή (James Oram) και στην ατομική χρονομέτρηση Νέων (Logan Currie).

Με δυό λόγια
Μετράει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όμως εξελίσσεται συνεχώς, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στο διεθνές πελοτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 αναβαθμίστηκε σε UCI ProTeam (η πρώτη ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία που το πετυχαίνει!). Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, αγωνίζεται με ποδήλατα Pinarello.

Bingoal WB
Κατηγορία: UCI ProTeam
Χώρα: Βέλγιο
Έτος ίδρυσης: 2011
Συντομογραφία: BWB
Επίσημη ιστοσελίδα: www.wbca.be
Twitter: bingoalpauwels
Facebook: bingoalpauwelssauceswb
Instagram: bingoalpauwelssauceswb

Το 2023: Μετράει τρεις νίκες μέχρι τώρα, οι δύο εξ αυτών στην Γκαμπόν και τον La Tropicale Amissa Bongo (2.1 κατ.): η πρώτη στο 6ο ετάπ με τον Karl Patrick Lauk και η δεύτερη στο 7ο ετάπ με τον Alexander Salby. Η πιο πρόσφατη και μακράν η πιο εντυπωσιακή, ήρθε στο 4ο ετάπ του Coppi e Bartali στην Ιταλία, με τον έμπειρο Alexis Guerin να κερδίζει μετά από σόλο επίθεση 95 χιλιομέτρων!

Με δυό λόγια
Απέκτησε το στάτους της UCI ProTeam το 2017. Το βελγικό στοιχείο κυριαρχεί στο ρόστερ, με τους Remy Mertz και Guillaume Van Keirsbulck, να είναι τα πιο «δυνατά» ονόματα. Χρησιμοποιεί ποδήλατα De Rosa, μία από τις παλαιότερες ιταλικές εταιρίες κατασκευής ποδηλάτων.

Caja Rural-Seguros RGA
Κατηγορία: UCI ProTeam
Χώρα: Iσπανία
Έτος ίδρυσης: 2010
Συντομογραφία: CJR
Επίσημη ιστοσελίδα: teamcajarural-segurosrga.com
Twitter: cajaRural_RGA
Facebook: teamcajarural
Instagram: cajarural_rga

Το 2023: Στην τρέχουσα σεζόν έχει πετύχει δυο νίκες, αμφότερες με τον Orluis Aular. Ο πρωταθλητής Βενεζουέλας πρώτευσε στον μονοήμερο αγώνα Classica da Arrabida - Cyclin'Portugal, ενώ κατέκτησε και τη φανέλα της γενικής στη Volta ao Alentejo.

Με δυό λόγια
Ανήκει στον ισπανικό τραπεζικό όμιλο Grupo Caja Rural, γεγονός που της παρέχει οικονομική ασφάλεια. Παρόλα αυτά, όπως εκμυστηρεύτηκαν οι άνθρωποι της πέρσι στο περιθώριο του Γύρου Ελλάδας, στόχος είναι η ανάδειξη νέων αθλητών και όχι η δημιουργία ενός ακριβού πολυεθνικού ρόστερ.

Το 2012 ο ποδηλάτης της, Antonio Piedra, κέρδισε το 15ο ετάπ στη Vuelta, στον ανηφορικό τερματισμό του Λάγος δε Κοβαδόνγκα, πετυχαίνοντας μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες στην ιστορία της ομάδας. Το 2013 απέκτησε τον David Arroyo (2ος στο Giro του 2010), σε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές του συλλόγου. Τα ποδήλατα που έχει επιλέξει από φέτος είναι MMR, σε μία προσπάθεια να αναδείξει το εγχώριο ποδηλατικό προϊόν.

Green Project Bardiani CSF Faizanè
Κατηγορία: UCI ProTeam
Χώρα: Ιταλία
Έτος ίδρυσης: 1982
Συντομογραφία: GBF
Επίσημη ιστοσελίδα: www.bardianicsf.com
Twitter: Bardiani_CSF
Facebook: bardianicsffaizane
Instagram: bardiani_csf_faizane

Το 2023: Μετράει πέντε νίκες έως τώρα στη σεζόν, τις τέσσερις εξ αυτών στον Γύρο της Ρουάντα (3 ετάπ & γενική κατάταξη). Η 5η και τελευταία χρονικά, ήρθε στον Γύρο της Ταϊβάν με τον Henok Mulubrhan.

Με δυό λόγια
Η ιταλική ομάδα συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια παρουσίας στο επαγγελματικό πελοτόν. Ο Roberto Reverberi είναι η ιστορική φιγούρα της, καθώς κατέχει το πόστο του μάνατζερ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ομάδες της Ιταλίας, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ποδηλάτες όπως ο Sonny Colbrelli, o Giulio Ciccone και ο Sacha Modolo.

Στο παλμαρέ της υπάρχουν 27 πρωτιές σε ετάπ στον Γύρο Ιταλίας και 2 στον Γύρο Ισπανίας. Βέβαια, η τελευταία επικράτησή της σε Μεγάλο Γύρο ήρθε πριν 7 χρόνια, στο Giro του 2016 και το 16ο ετάπ, με την επίθεση που έκανε ο 21χρονος τότε, Giulio Ciccone, στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής, φτάνοντας μόνος πρώτος στη γραμμή του τερματισμού στη Σέστολα! Φέτος, έκανε στροφή στα ποδήλατα De Rosa, έπειτα από 10ετή συνεργασία με την εταιρία που φέρει το όνομα του σπουδαίου πρώην σπρίντερ, Mario Cipollini.

Human Powered Health
Κατηγορία: UCI ProTeam
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος ίδρυσης: 2007
Συντομογραφία: HPM
Επίσημη ιστοσελίδα: humanpoweredhealth.com
Twitter: HumanPwrdHealth
Facebook: HumanPoweredHealth
Instagram: humanpoweredhealth

Το 2023: Φέτος δεν έχει πανηγυρίσει ακόμα νίκη στους αγώνες που συμμετείχε. Κορυφαία στιγμή, η 3η θέση του Adam De Vos στον μονοήμερο αγώνα επί ολλανδικού εδάφους, Albert Achterhes Profronde van Drenthe.

Με δυό λόγια
Συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2007 ως Kelly Benefit Strategies, ενώ το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε από το 2018 έως το 2020 όπου ως Rally Cycling αναβαθμίστηκε σε ProTeam. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα πέτυχε σημαντικές διακρίσεις και ανέδειξε αθλητές όπως ο Sep Kuss και ο Brandon McNulty, που σήμερα πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας ποδηλασίας.

Η βάση της αποτελείται από Αμερικανούς και Καναδούς ποδηλάτες, ενώ τον χειμώνα ενισχύθηκε με δύο μεταγραφές από το World Tour. Ο λόγος για τους Gijs Van Hoecke (AG2R Citroën Team) και Barnabás Peák (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Από το 2019 χρησιμοποιεί ποδήλατα της αμερικανική εταιρίας Felt.

Team Corratec
Κατηγορία: UCI ProTeam
Χώρα: Ιταλία
Έτος ίδρυσης: 2022
Συντομογραφία: COR
Επίσημη ιστοσελίδα: toscanafactoryteam.com
Twitter: team_corratec
Facebook: Teamcorratec
Instagram: team.corratec

Το 2023: Δεν έχει καταγράψει ακόμα νίκη στο ενεργητικό της. Πάντως, η σημαντικότερη στιγμή για την ιταλική ομάδα θα έρθει τον Μάιο, με την παρθενική συμμετοχή της στον Γύρο της Ιταλίας!

Με δυό λόγια
Πρόκειται για την νεότερη ομάδα στο πελοτόν του φετινού Γύρου Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 2022, ενώ διαθέτει και τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ProTour (24,7 έτη). Οι Ιταλοί για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της φετινής σεζόν, πρόσθεσαν ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ τους, με τους Valerio Conti (Astana Qazaqstan Team), Alexander Konychev (Team Bike Exchange) και Attilio Viviani (Bingoal Pauwels Sauces). Η γερμανική εταιρία Corratec είναι ο βασικός χορηγός της ομάδας, αλλά και ο προμηθευτής της στα ποδήλατα.

Photo credits: Nassos Triantafylou

NT 20220427 ToH Stage1 111129 NT1 27861

ΧΟΡΗΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ